Soga um sidemålet

I desse dagom talar ein stødt um sidemålet. Oftast tenkjer ein på nynorsk når ein segjer sidemål, men einaste grunnen er ikkje at nynorsken er dat minst nyttade skriftmålet av tvau. Ein kann meina som so at sidan bokmålet no er so eksponerat som dat er, til skilnad frå nynorsken, so vilde eit brigde i sidemålsundervisingenne hava mest å segja fyr nynorsken. Sagt og uppleset er ofta at nynorsken vil tapa på valfri sidemålsundervising – men er detta sanningi?

Dat verder sagt at ein skal kunna nynorsk fyr å jobba sume staderne i staten, sidan ein skal kunna skriva på nynorsk til deim som hava nynorsk som hovudmål. Men spursmålet verder då: kor myket nynorsk læra no eigentlegt  skuleelevarne av sidemålsundervisingenne? Er ho turvande? Fyr å læra seg eit nytt mål, er ein god idé å lesa myket på detta målet. Eg trur at i sum lesa bokmålselevarne meir nynorsk utanum sidemålsundervisingi enn i.

So var dat detta med å verda tvingat til å læra nokot. Ein spỳr seg um ikkje valfri sidemålsundervising kunde føra til meir velvilje mot nynorsken. Frå å sjå på nynorsken som nokot obligatoriskt og mødesamt, kunde ein byrja sjå på nynorsken som nokot livande; nokot som ikkje berre høyrer skulen til.

Frå eit målsaksperspektiv saknar eg gode argument fyr sidemålsundervisingi, eg trur kje ho er til gagn.

Dette innlegget vart posta under Målstrid, Nynorsk og merkt . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Soga um sidemålet

  1. Tilbakeping: Eit uoffisielt svar til «Ein eksplosjon av kjensler» | Målheimen

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s